Waarom de valkuil: in de selfpublishing wereld moet je goed opletten. Je wilt je boek op het platform van de uitgever zetten en vergelijkt prijzen. Je ziet soms mooie royalty’s voorbijkomen. Maar als je hier eens kritisch naar gaat kijken dan ga je misschien beseffen dat je weinig kans hebt winst te maken. Wat is winst eigenlijk? Winst is dat bedrag aan geld dat je overhoudt als je al je kosten en investeringen ervan af gehaald hebt. En als je kijkt naar wat je moet betalen aan inkoop voor een boek en dat afzet tegen wat je krijgt als marge of als royalty’s dan moet het je duidelijk worden. Een boek dat aan inkoop een tientje kost en waar je dan rond de 6 euro aan marge voor krijgt daar kun je geen winst mee maken.

Een boek dat dat aan inkoop duurder is dan de marge die je ervoor kunt krijgen zal geen winst opleveren.

Hier ligt de valkuil. Als beginnend schrijver koop je voorzichtig 10 boeken in voor je eerste lancering. Je begint het liefst voorzichtig. Die koop je bij veel online drukkerijen in voor laten we zeggen 10 boeken voor 9 euro per boek. Dus je betaalt 90 Euro. Je boek worden door de drukker en uitgever op zijn platform te koop gezet. Voor elk boek krijg je 6 euro aan marge of royalty’s. Als je inkoop 9 euro is en je ontvangt dus 6 euro dan verlies je enkel geld. Je verlies wordt er weliswaar kleiner mee maar het slaat niet om naar winst. Om winst te hebben zul je minstens 12 boeken moeten verkopen. Maar je hebt er maar 10 dus dit zal nooit winstgevend zijn. verliesberekening platforms                           Maar hier denk je niet over na. Tenslotte wil je graag dat je boek verspreid wordt en de 10 boeken zijn snel verkocht dus je schaalt op en koopt nu 250 boeken tegen de scherpe prijs van 7 euro per stuk. Je bent nu 1750 euro kwijt. Maar voor elk boek dat je verkoopt krijg je nog steeds maar 6 euro. Op elk boek kom je nog steeds een euro te kort. Dus ook hier heb je nog steeds geen winst. Om je investering van 1750 euro eruit te halen moet je dus via een platform wel 291 boeken verkopen. Maar… je hebt er maar 250… Dat betekent dat je boeken bij zou moeten kopen. Hoe dan ook: hier kun je nooit winst maken via dat platform.

Pas als je in deze situatie zoveel boeken kunt kopen dat je evenveel voor een boek betaalt als je weer via royalty’s terugkrijgt dan speel je gelijk of kun je wat winst maken via het online platform van je uitgever.

Maar daarvoor moet je vaak wel diep in de buidel tasten en zit je met heel veel boeken op zolder. Natuurlijk kun je deze boeken altijd zelf verkopen of via een boekenwinkel. Dan heb je gegarandeerd winst maar online is je kans dan verkeken.

Bij Librucura en Libermundi maak je al winst vanaf je eerste boek.

Wij vinden het oneerlijk dat selfpublishing uitgevers en drukkers het meeste geld van jouw boek opstrijken en jij als schrijver het minste krijgt en wij willen dit graag veranderen. Bij Libermundi en Libricura kun je al winst maken vanaf je eerste boekverkoop via ons platform. Want wij betalen je niet enkel je royalty’s uit maar geven je ook je inkoopprijs terug. Koop je via ons 10 boeken dan betaal je bijvoorbeeld al € 6,14 *per boek. Je totale investering is dan € 61,40. En verkoop je een boek via ons platform Publicura dan krijg je ook nog eens de allerhoogste royalty’s van €10.52* per boek. winstberekening platform Zo verdien je al geld aan je eerste verkoop. En om je investering van €61,40 eruit te halen hoef je maar 6 boeken te verkopen. Voor de resterende 4 boeken die je daarna verkoopt heb je dus 100% winst! Zo kun je met lage aantallen aan inkoop dus direct al geld verdienen. En wil je groot inkopen? Dan verdien je nog meer! Want dan is je boek een stuk goedkoper en kun je dus meer verdienen.

Online platform royalty’s vergeleken met boekenwinkel verkoop.

Verkoop je je boek via een boekenwinkel dan gaat dat meestal als volgt: De boekenwinkel wil de 42 % boekhandelskorting dus voor jouw boek van €19,95 betaald de boekenwinkel jou €11,97. Dat zijn jouw verdiensten. En hier maak je dus winst. Verkoop je dit boek via het online platform van je uitgever dan gaat dit meestal zo: Het online platform verkoopt jouw boek en krijgt €19,95 . Hiervan betalen ze jou een marge. Maar deze marge is nooit zoveel als je in de boekenwinkel zou krijgen. Bij ons geven we jou ook een marge maar die komt bovenop de inkoopprijs van jouw boek die wij altijd terugbetalen als je je boek via ons platform verkoopt. Daarom komen de royalty’s bij ons vrij dicht in de buurt van wat je bij een boekenwinkel zou krijgen.   * betreft een A5 softcover full colour 90 HVO 200 bldz zw/wit met een verkoopprijs van € 19,95